Planten praten!

Home  >>  Planten praten!

Planten praten!

20 maart 2017, 13:13

Planten praten!
Professor Jim Westwood, hoogleraar plantenziektekunde aan Virginia Tech in de Verenigde Staten, heeft ontdekt dat planten een soort taal gebruiken om met elkaar te “praten”. De ontdekking van deze complexe communicatie, die in hoofdzaak op celniveau plaatsheeft, stelt wetenschappers in staat te onderzoeken wat planten elkaar “vertellen”. De ontdekking van Westwood laat zien dat planten veel vaker met elkaar communiceren dan gedacht.
Nu we erachter zijn gekomen dat ze allerlei informatie delen, is de volgende vraag: Wat vertellen ze elkaar precies?” aldus Westwood. De hoogleraar bestudeerde de relatie tussen een parasitaire plant, het warkruid, en twee gastplanten; Arabidopsis en de tomatenplant.
Om vocht en voedingsstoffen te onttrekken aan de gastplanten, wisselde het warkruid op celniveau boodschappen uit met de gast. Tijdens de parasitaire relatie stuurden de twee planten elkaar vele duizenden boodschapmoleculen, zodat ze vrij konden communiceren, aldus Westwood.
Gedurende deze uitwisseling bepaalde de parasitaire plant het gedrag van de gastplant, zoals het uitschakelen van verdedigingsmechanismen zodat de parasiet gemakkelijker kon aanvallen. Professor Westwood wil nu gaan onderzoeken wat de planten precies tegen elkaar zeggen.
Met deze nieuwe informatie zouden wetenschappers kunnen vaststellen of andere organismen, zoals bacteriën en schimmels, ook met elkaar communiceren. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor voedselschaarste. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

Bron: ninefornews.nl

Comments are closed.
Celieplant